In gesprek over financiële rechtmatigheidsverantwoording in de praktijk
Overheidsorganisaties worden steeds vaker geconfronteerd met een groeiende verantwoordingslast. Nieuwe wet- en regelgeving is bedoeld om processen te vereenvoudigen, maar leidt in de praktijk vaak tot onnodige complexiteit. Hoe zorg je ervoor dat je aan alle eisen voldoet zonder te bezwijken onder de administratieve last? Lees hierover meer in dit artikel of bekijk onze terugblik op het webinar over financiële rechtmatigheidsverantwoording van 6 maart.
De groeiende uitdaging van financiële rechtmatigheid
De druk op overheidsorganisaties neemt toe, omdat middelen en capaciteit om dit goed te organiseren vaak onvoldoende beschikbaar zijn. De eerste lijn heeft niet altijd duidelijk inzicht in wat er van hen wordt verwacht en dat de verantwoordelijkheid voor de interne controle écht hun taak en verantwoordelijkheid is.
Van reactieve naar proactieve beheersing
Veel organisaties hanteren een reactieve benadering van financiële rechtmatigheid. Controles worden op een transactie en gegevensgerichte manier achteraf uitgevoerd. En pas wanneer er iets misgaat, wordt actie ondernomen. Dit kost niet alleen onnodig veel tijd, maar vergroot ook het risico op fouten. Een proactieve benadering biedt daarentegen meer grip en zekerheid. Controles achteraf worden dan gevoed door interne controles die de lijn zelf uitvoert vanuit een proces- en systeemgerichte aanpak. Door vooraf inzicht te krijgen in de toetsbare eisen per bedrijfsproces, wordt financiële rechtmatigheid een vast onderdeel van de bedrijfsvoering. Dit creëert een gezonde balans tussen controle vooraf en achteraf, waardoor organisaties beter kunnen sturen op risicobeheersing, het plannen van effectieve maatregelen en het opvolgen van adviezen en bevindingen. Dit alles gebeurt op een transparante en gestructureerde manier.
Hoe zorg je ervoor dat jouw organisatie wél grip heeft op financiële rechtmatigheid?
Het bereiken van consensus over een geïntegreerde aanpak van interne beheersing is de eerste stap. Wanneer dit wordt vastgelegd in het beleid, ontstaat er een helder mandaat om een gestandaardiseerd beheersingsproces te introduceren. Dit proces biedt structuur en is eenvoudig binnen de hele organisatie te implementeren. De focus ligt niet op de inhoud van werkprocessen, maar op het beheersingsproces zelf. Dit draait in de kern om “meten is weten” en het toetsen aan normvereisten. Door inzicht te krijgen in de geldende eisen, de risico’s en de effectiviteit van beheersmaatregelen, wordt financiële rechtmatigheidsverantwoording een logisch onderdeel van een bredere integrale interne beheersingsaanpak. Wanneer deze aanpak wordt aangestuurd door een PDCA-cyclus, raken processen, systemen en medewerkers steeds beter op elkaar afgestemd.
Meer weten over financiële rechtmatigheidsverantwoording?
Tijdens ons webinar gingen we dieper in op de uitdagingen en oplossingen rondom financiële rechtmatigheid. We bespraken samen met Gerrit Goud en Roy Meertens welke voorsprong voorgedefinieerde normenkaders en auditcontent een organisatie kunnen bieden bij het implementeren van de financiële rechtmatigheidsverantwoording. Wil je meer weten over het webinar? Klik dan op de button hieronder om de terugblik te bekijken. Heb je een vraag over financiële rechtmatigheidsverantwoording? Dan kun je altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.