Hoe bereid je je voor op de NIS2 en Cyberbeveiligingswet?
De NIS2-richtlijn en de Cyberbeveiligingswet scherpen de eisen aan digitale veiligheid verder aan en verplichten organisaties om cyberbeveiliging onderdeel te maken van hun bedrijfsvoering. Lokale overheden moeten risico’s beter beheersen, incidenten tijdig melden en aantonen dat hun beveiligingsmaatregelen effectief zijn. De NIS2-richtlijn legt bestuurders zelf de verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid op ten aanzien van cyberbeveiliging binnen hun organisaties. Toch wachten veel organisaties af totdat de wet officieel wordt ingevoerd. Door op tijd te starten met de implementatie van NIS2 voorkom je tijdsdruk, minimaliseer je risico’s en borg je niet alleen de naleving van de wet, maar ook de digitale weerbaarheid van je organisatie. Wil je weten hoe je dit efficiënt aanpakt? Lees hieronder verder over de NIS2 en de Cyberbeveiligingswet!
Door Bart Suers
Waarom wachten op NIS2 geen optie is
Cyberdreigingen ontwikkelen zich in hoog tempo. Uitstel van wetgeving wekt een vals gevoel van veiligheid, waardoor organisaties pas handelen wanneer de nalevingsdeadline nadert. Ervaring uit het verleden leert dat dit vaak leidt tot overhaaste en ineffectieve maatregelen.
De NIS2-richtlijn scherpt de eisen verder aan door organisaties niet alleen verantwoordelijk te maken voor hun eigen digitale weerbaarheid, maar ook voor de effecten op hun digitale weerbaarheid vanuit hun toeleveringsketen. Dit betekent dat lokale overheden niet alleen intern hun informatiebeveiliging op orde moeten hebben, maar ook inzicht moeten krijgen in de risico’s die hun leveranciers en samenwerkingspartners met zich meebrengen. Zonder structurele grip op deze ketenrisico’s is aantoonbare naleving van de NIS2 niet mogelijk. Een gestructureerde en geïntegreerde aanpak is daarom noodzakelijk.
De Cyberbeveiligingswet vraagt om een integrale aanpak
De NIS2-richtlijn en de Cyberbeveiligingswet benadrukken dat digitale veiligheid geen op zichzelf staand IT-thema is, maar een organisatiebreed beheersingsvraagstuk. Dit vraagt om een integrale aanpak waarin alle lagen binnen de organisatie zich bewust zijn van de risico’s en verantwoordelijkheden. Veel organisaties werken echter nog met een gefragmenteerde aanpak, waarbij processen nog als losse onderdelen worden behandeld. Met inefficiëntie, extra werkdruk en een gebrek aan samenhang tot gevolg. Door cyberveiligheid als een organisatiebreed beheersingsvraagstuk te zien, wordt het een integraal onderdeel van de bedrijfsvoering. Dit zorgt ervoor dat de organisatie niet alleen voldoet aan de wettelijke verplichtingen van de NIS2 en de Cyberbeveiligingswet, maar ook haar digitale weerbaarheid op lange termijn borgt.
Hoe een ISMS helpt bij de naleving van NIS2
Met een ISMS worden digitale risico’s in kaart gebracht, beheersmaatregelen effectief geïmplementeerd en de voortgang continu gemonitord. Hierdoor wordt informatiebeveiliging geen losse actie, maar een structureel en doorlopend proces binnen de organisatie.
Veel overheidsorganisaties maken al gebruik van het ISMS van Key2Control. Deze software ondersteunt de naleving van verschillende normenkaders, zoals de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO), en biedt een structurele manier om informatiebeveiliging en risicobeheer te organiseren. Door een systematische aanpak te hanteren, kunnen organisaties de effectiviteit van hun beheersmaatregelen meten en waar nodig bijsturen.
Het Webinar Goed voorbereid op de NIS2 en Cyberbeveiligingswet
Wil je weten hoe jouw organisatie zich kan voorbereiden op NIS2 en de Cyberbeveiligingswet? Tijdens ons gratis online webinar op 3 april gaan we het hebben over hoe je de risico’s van de NIS2-richtlijn efficiënt kunt beheren binnen jouw organisatie. Je ontdekt hoe je het ISMS van Key2Control inzet om dreigingen tijdig te identificeren en effectief te managen. Daarnaast leer je hoe je de BIO-eisen slim koppelt aan NIS2-risico’s, dit als onderdeel van een integrale benadering van risicomanagement.
Dit webinar heeft al plaatsgevonden, bekijk hier de terugblik met de belangrijkste inzichten.