Kabinet presenteert nieuwe Nederlandse Cybersecurity Agenda
Het kabinet heeft de nieuwe Nederlandse Cybersecurity Agenda gepresenteerd die moet helpen bij het versterken van de digitale veiligheid. De agenda bestaat uit zeven ambities die zijn uitgewerkt in doelstellingen en maatregelen en samen door overheid en bedrijfsleven zullen worden uitgevoerd.
Volgens het kabinet neemt de dreiging van beroepscriminelen en statelijke actoren toe en zijn gebruikte aanvallen steeds geavanceerder en complexer. Nederlandse overheidsinstellingen en in Nederland gevestigde bedrijven zijn structureel doelwit van digitale spionage door statelijke actoren, zo laat de agenda weten. Zo zijn bijvoorbeeld multinationals en onderzoeksinstellingen in de energie-, hightech-, en chemische sector het slachto?er geworden van digitale spionage. Bij deze digitale inbraken zijn terabytes aan vertrouwelijke gegevens gestolen die een substantiële economische waarde vertegenwoordigen.
De Cybersecurity Agenda moet ervoor zorgen dat Nederland in staat is om op een veilige wijze de economische en maatschappelijke kansen van digitalisering te verzilveren en de nationale veiligheid in het digitale domein te beschermen. Dit moet worden gerealiseerd via de zeven ambities. Eén van de ambities stelt dat Nederland voorop zal lopen in het bevorderen van digitaal veilige hard- en software. Een andere laat weten dat Nederland zijn digitale slagkracht op orde moet krijgen.
Naast het versterken van cybersecurity wordt er ook ingezet op het aanpakken van cybercriminelen en het vergroten van bewustzijn onder gebruikers. “Door fors te investeren in de digitale veiligheid van Nederland, houden we ook cybercriminelen buiten de deur. Het Openbaar Ministerie en de Politie krijgen meer capaciteit om cybercriminelen op te pakken en te vervolgen. Tegelijkertijd mag ook verwacht worden dat burgers zelf meer doen om hun digitale deur op slot te zetten. Daarom wordt geïnvesteerd in voorlichting zodat mensen bekend zijn met de grootste risico’s en belangrijkste maatregelen.”
Bron: Security.nl – 21 april 2018