Het belang van bedrijfscontinuïteitsbeheer en sterk leiderschap

Het nieuws dat Dick Schoof als kandidaat-premier is genoemd, benadrukt het belang van sterk leiderschap in tijden van crisis. Schoof heeft namelijk de nodige ervaring in crisismanagement. Sterk leiderschap is in elke organisatie essentieel voor een effectieve, multidisciplinaire aanpak van beheersingsvraagstukken, zowel op nationaal als lokaal niveau.

Door Bart Suers

Bedrijfscontinuïteit onder alle omstandigheden

Crisissen, zoals de COVID-19 pandemie, komen meestal onverwacht. Organisaties moeten voorbereid zijn op dergelijke uitdagingen om hun strategische doelen, reputatie en voortbestaan te beschermen. Risicomanagement alleen is niet altijd voldoende. Bedrijfscontinuïteitsbeheer waarborgt de continuïteit van de organisatie onder alle omstandigheden. Sterk leiderschap is cruciaal voor succesvol bedrijfscontinuïteitsmanagement (BCM). Het bestuur en de directie moeten een ‘oorlogsplan’ klaar hebben en zorgen dat medewerkers getraind en goed uitgerust zijn. Dit vergroot de veerkracht en voorbereiding van de organisatie.

Investeren in BCM verhoogt de weerbaarheid en waarde van de organisatie

Het is essentieel om voorbereid te zijn op onverwachte situaties. Dick Schoof vervulde bij een aantal grote nationale crisissen op de achtergrond een rol als crisismanager en adviseur. Hij ontwikkelde vanuit zijn rol effectieve responsstrategieën en coördineerde multidisciplinaire teams. Dit laat zien hoe bedrijfscontinuïteitsbeheer kan worden geïntegreerd om de weerbaarheid tegen crises te versterken. BCM biedt niet alleen bescherming, maar verhoogt ook de bedrijfswaarde door een focus op de mensgerichte kant van de organisatie. Investeren in BCM verhoogt de weerbaarheid en waarde van de organisatie. Een goede voorbereiding helpt de schade bij toekomstige crises te beperken.

Multidisciplinaire aanpak bedrijfscontinuïteit

BCM vraagt om een multidisciplinaire aanpak en versterkt de organisatiecultuur. Bedrijfscontinuïteitsbeheer bevordert ethiek, saamhorigheid en overlevingsdrang, waardoor het een waardevolle investering wordt. Zonder betrokkenheid van bestuur en voldoende middelen, kan BCM echter niet slagen. Key2Control biedt een managementsysteem voor BCM, gebaseerd op een PDCA-cyclus voor continue verbetering. Dit systeem helpt bij het integreren van BCM in de interne beheersing van organisaties.

Meer info?
4 juni: Webinar Grip op BCM

Op 4 juni geven we het webinar: Grip op bedrijfscontinuïteit management. Tijdens het webinar vertellen we meer over onze aanpak en implementatie van BCM bij gemeenten.

Liever direct contact?

Wil je meer weten over onze aanpak en hoe wij je kunnen helpen bij het implementeren van BCM? Neem contact met ons op voor een persoonlijk gesprek.