Britse privacywaakhond wil goede doelen boete opleggen

De Britse privacywaakhond ICO is van plan om elf goede doelen in het land een geldboete op te leggen wegens het overtreden van de privacywetgeving, zo maakte de toezichthouder vandaag bekend. Om welke goede doelen het gaat laat de ICO niet weten, maar de organisaties krijgen 28 dagen de tijd om op de bevindingen van de toezichthouder te reageren.

Aan de hand daarvan zal uiteindelijk worden bepaald of de boete ook daadwerkelijk aan de goede doelen zal worden opgelegd. Vorige maand veroordeelde de ICO de Britse Hartstichting en de Britse dierenbescherming tot een boete van respectievelijk 18.000 en 25.000 Britse pond wegens het screenen van miljoenen geldschieters zodat er om meer geld kon worden gevraagd. Ook verzamelden de goede doelen informatie om nieuwe geldschieters te benaderen en werden persoonlijke gegevens met andere goede doelen gedeeld, waardoor er een grote verzameling van sponsorgegevens ontstond.

Het boetebedrag voor de Hartstichting en dierenbescherming werd vanwege de impact op geldschieters en andere lopende onderzoeken opzettelijk door de ICO laag gehouden. In soortgelijke situaties had het boetebedrag het tienvoudige kunnen bedragen. De toezichthouder kan geldboetes tot 500.000 pond opleggen. De ICO besloot de goede doelen te onderzoeken na berichten over het herhaaldelijk onder druk zetten van geldschieters om meer te doneren.

 

[intro textalign=”left” textcolor=”14px”]
Bron: Security.nl, 4 februari 2017
[/intro]