Conflict AP en Privacy First om OV-chipkaart NS

De stichting Privacy First beschuldigt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) ervan niet op te treden tegen de NS. Discussiepunt is de ov-chipkaart en dan met name het voordeelurenabonnement, waarbij de NS reizigers volgens de stichting kan dwingen om extra te betalen als ze hun privacy willen behouden. Aanstaande maandag komt de zaak voor bij de Raad van State.

‘Drie jaar geleden schafte NS de papieren treinkaartjes af en verplichtte alle reizigers voortaan een OV-chipkaart te gebruiken. Het bleek dat reizigers die omwille van hun privacy voor een anonieme OV-chipkaart kozen, van NS geen voordeelurenkorting krijgen – ook niet als zij al vele jaren in het bezit zijn van een voordeelurenabonnement. Arnhemmer Michiel Jonker vroeg de AP om handhavend op te treden, wat de AP weigerde. Op 16 augustus 2016 gaf de Rechtbank Gelderland Jonker deels gelijk en gelaste dat de AP de zaak alsnog serieus moest onderzoeken, maar verplichtte de AP nog niet om handhavend op te treden. De AP en Jonker gingen beiden in hoger beroep bij de Raad van State’, stelt de stichting.

Discriminatie

Jonker ervaart het feit dat een reiziger met privacy in de voordeeluren meer moet betalen dan een reiziger zonder privacy, als een vorm van discriminatie. ‘Ik wil net als vroeger het openbaar vervoer kunnen gebruiken zonder dat een bedrijf of de overheid precies kan bijhouden waar ik op welk moment geweest ben. Daarvoor is de anonieme OV-chipkaart ook bedoeld. Maar die wordt op deze manier ontmoedigd. Er wordt een ongerechtvaardigd onderscheid gemaakt tussen mensen met privacy en mensen zonder privacy. Mensen die hun privacy willen houden, moeten meer betalen. Dat is discriminatie. NS probeert me er zo toe te dwingen mijn privé-reisgegevens voor commerciële doelen ter beschikking te stellen. Nederlandse wetten en Europese verdragen verbieden dat.’

Ook heeft Jonker bezwaar tegen de wijze waarop NS zijn persoonsgegevens heeft overgedragen aan Trans Link Systems (TLS). ‘NS zegt dat ik een contract met TLS heb, maar dat is onzin. Ik heb nooit zo’n contract afgesloten, en dat heeft geen enkele treinreiziger. NS heeft zijn algemene voorwaarden veranderd. Maar NS kan niet rechtmatig in zijn algemene voorwaarden opnemen dat ik opeens een contract over mijn persoonsgegevens afgesloten zou hebben met een derde. Je ziet hier hoe de zogenaamde privatisering van een publieke voorziening, het OV, leidt tot onrechtmatige praktijken.’

AP liet eerder steken vallen

Het is niet de eerste keer dat de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) voor de rechter moet verschijnen en het verwijt krijgt dat ze onvoldoende handhavend optreedt. Eerdere zaken betreffen de verwerking van medische persoonsgegevens, een landelijke database met medische gegevens, een omstreden afvalpas in Arnhem en de verwerking van behandelgegevens in de geestelijke gezondheidszorg. Wellicht heeft een en ander te maken met het grote personeelstekort bij de privacywaakhond.

 

[intro textalign=”left” textcolor=”14px”]
Bron: Computable.nl, 1 september 2017
[/intro]