Nu beschikbaar in Key2Control GRC: COVID-19 verantwoordingsmodule

Aanleiding 

Nederlandse gemeenten voeren taken uit die van direct belang zijn voor haar burgers en bedrijven. Over veel zaken mag en moet de gemeente zelfstandig beslissen en keuzes maken. Daarnaast zijn gemeenten de uitvoeringsorganisatie van veel landelijke wetten. Over al deze activiteiten legt de gemeente verantwoording af. 

De COVID-19 crisis legt een zware claim op de veerkracht van gemeenten. Gemeenten worden evenals bedrijven en burgers geconfronteerd met de sociale en financiële beperkingen van de 1,5 meter samenleving. Daarnaast zijn gemeenten aangewezen als de uitvoeringsorganisatie van de TOZO-regeling voor bedrijven. Momenteel ligt de focus op de uitvoering van de COVID-19 maatregelen vooral op de eerstelijns organisatie. 

Tegelijkertijd worden gemeenten zelf geconfronteerd met de gevolgen van de COVID-19 crisis. Inkomsten lopen sterk terug, ondernemers ondersteuning moet grotendeels voorgefinancierd worden. Oude en nieuwe (financiële) risico’s dienen zich aan zoals declaratie-, fraude- en boekhoudkundige risico’s. Ook risico’s betreffende bestuurlijke besluitvorming, privacy, reconstructie en verantwoording nemen toe.  

Over al deze zaken zal de gemeente zich na deze COVID-19 crisis moeten verantwoorden. Het is dus belangrijk dat gemeenten zich daar nu al rekenschap van geven en vanuit de tweede en derde lijn documentatie-, rapportage- en verantwoordingsprocessen organiseren. 

De Key2Control COVID-19 verantwoordingsmodule 

Sinds het uitbreken van de COVID-19 crisis zijn we met onze gemeentelijke klanten in gesprek gegaan over de wijze waarop we hen het beste kunnen ondersteunen. Het resultaat is een COVID-19 documentatie-, rapportage- en verantwoordingsinstrument dat beschikbaar wordt gesteld in de bestaande Key2Control GRC software.  

Gemeenten kunnen met dit instrument op een eenduidige en transparante wijze de (financiële) rechtmatigheid van hun specifieke COVID-19 maatregelen aantonen. Het resultaat is een COVID-19 verantwoordingsdossier. Het instrument zal in de komende periode, in nauwe samenwerking met gemeenten en businesspartners, verder worden uitgebouwd. 

Aanbod aan gemeenten 

De COVID-19 verantwoordingsmodule is vanaf 15 april beschikbaar voor alle Nederlandse gemeenten. In deze eerste versie kunnen gemeenten direct aan de slag met het controleraamwerk TOZO. Daarmee kunnen gemeenten de rechtmatige uitgaven in het kader van de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers (TOZO) aantonen en verantwoorden.  

Wilt u meer informatie over de COVID-19 verantwoordingsmodule vul dan ons contactformulier in of neem direct contact op met Bart Suers (+31 6 52 45 14 50), [email protected]  of Arie Hartog (+31 6 575 99 235), [email protected]  

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Tags: