Forse stijging aantal datalekken

 

Alleen al in het eerste kwartaal van 2017 zijn er 2300 datalekken bij de Autoriteit Persoonsgegevens gemeld. Terwijl het over heel 2016 om ‘slechts’ 5500 meldingen ging. 

Dat blijkt uit gegevens die de toezichthouder deze week heeft gepubliceerd.

De meeste meldingen kwamen uit de sector gezondheid en welzijn (27 procent), gevolgd door financiële dienstverlening (21 procent).

Gemeenten
Het openbaar bestuur is met 484 meldingen verantwoordelijk voor 20 procent. Hiervan kwamen 331 meldingen van gemeenten. Het ging vooral vaak om persoonsgegevens die aan de verkeerde ontvanger waren gestuurd of afgegeven (41%), om persoonsgegevens die per ongeluk waren gepubliceerd (13%), en om apparaten of papieren met persoonsgegevens die waren kwijtgeraakt of gestolen (10%).

In ruim 400 gevallen ging het om het lekken van naam-, adres- en woonplaatsgegevens, in (ruim) 250 gevallen ging het om BSN’s en om gegevens over geslacht, geboortedatum of leeftijd.

Waarschuwing
De AP startte in het eerste kwartaal in totaal 25 onderzoeken naar de beveiliging en naar mogelijke datalekken bij organisaties binnen het openbaar bestuur. In de meeste gevallen kwamen organisaties er vanaf met een waarschuwing die leidde tot beëindiging van de overtreding.

[intro textalign=”left” textcolor=”14px”]
Bron: Gemeente.nl, 15 mei 2017
[/intro]