Gemeenten zetten vaart achter hun privacy aanpak. “100e gemeente aangemeld op verwerkingsregister FG van Key2Control”.

Vandaag, 21 februari 2018, heeft zich de 100e gemeente aangemeld op het verwerkingsregister FG van Key2Control. Al direct sinds de start van het verwerkingsregister in september 2017 is de interesse van Nederlandse gemeenten, overheden en bedrijven in het register groot.

Vanaf de jaarwisseling neemt de interesse zelfs exponentieel toe en dan vooral bij gemeenten. Volgens de heer Arie Hartog, directeur van Key2Control, is deze ontwikkeling niet echt verrassend.

“Gemeenten zijn momenteel in een snel tempo bezig hun organisatie aan te passen om per 25 mei te voldoen aan de eisen van de AVG”

Dit betekent in de praktijk dat men nu vooral bezig is met het aanstellen van functionarissen gegevensbescherming, het inrichten van een verwerkingsregister FG en het uitvoeren van (D)PIA’s.

De interesse voor het verwerkingsregister FG van key2Control wijdt hij aan de gebruikersvriendelijkheid van de applicatie, de grote hoeveelheid voor de FG belangrijke functionaliteiten en aan het aanbieden van een standaard datastructuur die compliant is met de privacy handreiking van VNG Realisatie. Vanaf 1 maart zal deze dataset structuur uitgebreid worden met inhoud. Daarmee wordt het “klopwerk” voor gemeenten nog verder beperkt.

De applicatie wordt elke drie maanden uitgebreid met nieuwe – standaard- functionaliteiten. De afgelopen maand zijn o.a. 2 factor authenticatie, registreren van datalekken, het kunnen opnemen van PIA-documenten en het ondersteunen van gemeentelijke samenwerkingen toegevoegd. In april zullen functies als het kunnen publiceren van (delen) van de dataset naar de gemeentelijke website, SAML koppelingen en workflow opties opgenomen worden.

Nieuwe functionaliteiten worden vooral in samenwerking met- en op verzoek van de gemeenten zelf ontwikkeld. Ook dit ziet Hartog als een belangrijke meerwaarde.

Geïnteresseerden kunnen zich hier aanmelden voor een gratis proefaccount of kunnen een mailtje sturen naar [email protected]