Gevoelige gegevens 1800 kwetsbare kinderen op straat

Gevoelige gegevens van bijna 1800 kwetsbare kinderen zijn op straat beland. Het gaat om gedetailleerde informatie, zoals huisadressen en roostertijden van leerlingen in het speciaal onderwijs, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. De gegevens zijn door 21 gemeenten ten onrechte openbaar gemaakt tijdens de aanbesteding van speciaal leerlingenvervoer. Ouders zijn boos.  Gemeenten zijn verplicht het vervoer van leerlingen in het speciaal onderwijs openbaar aan te besteden. Om chauffeurs een indicatie te geven van de afstand die ze moeten afleggen, verstrekken gemeenten rittenlijsten. Die zijn door iedereen in te zien via de aanbestedingswebsite Tenderned.

Ziekte of beperking

Veel gemeenten anonimiseren de gegevens van leerlingen, maar bij 21 gemeenten gebeurde dat niet. Daardoor werd het mogelijk om de huisadressen, geboortedata, schoollocaties en roostertijden van kwetsbare kinderen in te zien. In sommige gevallen is via het type school de ziekte of beperking van een leerling te achterhalen. Zo valt af te leiden of het gaat om een kind met autisme of een spraakbeperking. Ook notities over rolstoelgebruik vallen onder de openbare documenten.

‘Heel triest’

“Ik vind het heel triest dat dit soort gegevens openbaar zijn”, zegt Peter Berlemon uit Rhenen, de vader van één van de betrokken kinderen. “Ik was hier niet van op de hoogte.” Een moeder die anoniem wil blijven, zegt: “Ik wil absoluut niet dat sommige mensen weten naar welke school mijn zoontje van 4 gaat. Als mensen hier verkeerd mee willen, kunnen ze deze gegevens gebruiken. Ik schrik hiervan.”

Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens hebben de gemeenten meer gegevens openbaar gemaakt dan zou moeten. “Wij twijfelen over de noodzakelijkheid van de publicatie van deze persoonsgegevens.” De toezichthouder heeft contact met de betrokken gemeenten opgenomen en gevraagd de bewuste documenten aan te passen of te verwijderen.

Te weinig oog voor privacy

De meeste gemeenten laten in een reactie aan RTL Nieuws weten dat ze geschrokken zijn dat privacygevoelige informatie openbaar is geweest. Ze erkennen dat er te weinig oog was voor de privacy van de leerlingen. Deze week worden alle ouders per brief op de hoogte gebracht. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland is verantwoordelijk voor de website Tenderned en laat weten dat de verantwoordelijkheid voor de verspreiding van de gegevens bij de gemeenten ligt.

 

[intro textalign=”left” textcolor=”14px”]
Bron: RTLNieuws.nl, 8 september 2017
[/intro]