Het Doxis Dialoogmodel: Samen de informatie op orde brengen

doxis dialoogmodel

Overheidsorganisaties worden geconfronteerd met een informatiehuishouding die aan steeds meer eisen moet voldoen vanuit wetgeving en die steeds complexer wordt voor iedereen binnen overheidsorganisaties. Informatie moet vindbaar, beschikbaar en betrouwbaar zijn. Ambtenaren moeten tijdens hun werk juist profijt hebben van een krachtige informatiehuishouding om de burger optimaal van dienst te kunnen zijn. Samenwerking tussen de informatieprofessional en de ambtenaren ‘in de lijn’ is hierbij cruciaal.  In deze blog introduceren we een nieuwe aanpak die écht werkt.

door Linda Wijnberger 

Wat is het Doxis Dialoogmodel?  

Het Doxis Dialoogmodel biedt een innovatieve aanpak voor de complexe wereld van informatiebeheer binnen overheidsorganisaties. Het model richt zich op het bevorderen van samenwerking tussen informatieprofessionals en de lijnorganisatie. Door middel van een gestructureerde dialoog op basis van toetsbare eisen worden informatiewetgeving en de dagelijkse uitvoering met elkaar vergeleken. Dit leidt niet alleen tot meer begrip, maar ook tot gezamenlijke keuzes en concrete verbeteracties. Het doel? Een informatiehuishouding die voldoet aan normen en tegelijkertijd efficiënt werkt voor alle betrokkenen.

Wat maakt het Doxis Dialoogmodel anders dan traditionele normenkaders? 

Waar traditionele normenkaders vaak strikt voorschrijven wat moet gebeuren, zet het Dialoogmodel in op begrip en samenwerking. Kaders zoals KIDO en DUTO zijn integraal verwerkt in het model, maar de kracht zit in de praktische vertaalslag. Het model stimuleert gesprekken over hoe met informatie wordt gewerkt in de praktijk, welke eisen de normen stellen aan de informatie en welke eventuele verbeteringen nodig zijn. Dit interactieve proces voorkomt de kloof tussen regelgeving en werkvloerpraktijken, iets wat bij traditionele kaders vaak een uitdaging is.

Het Doxis Dialoogmodel biedt bovendien veel flexibiliteit: het kan ingezet worden als dialoogmodel, als middel voor KPI-verantwoording, als kwaliteitssysteem of als combinatie hiervan. Hierdoor is het niet slechts een controlemechanisme, maar een instrument voor continue verbetering.

De voordelen van het model 

In tegenstelling tot traditionele normenkaders zoals KIDO, gaat het Doxis Dialoogmodel verder dan alleen controleren of je voldoet aan eisen. Het model is volledig geschreven op de functionaliteit die standaard beschikbaar is in de software van Key2Control, die al door diverse overheidsorganisaties wordt ingezet als kwaliteitssysteem voor informatiebeheer.  Het Doxis dialoogmodel brengt verschillende afdelingen samen om prioriteiten en verbeteracties af te stemmen. Het Dialoogmodel integreert complexe normen in één praktisch en gebruiksvriendelijk systeem van Key2Control. Daarmee creëer je gemakkelijk draagvlak en begrip bij alle betrokkenen door een gezamenlijke aanpak. 

Meer weten? 

Wil je ontdekken hoe het Doxis Dialoogmodel jouw organisatie kan helpen bij het optimaliseren van de informatiehuishouding? Lees dan ook onze blog over het Doxis Dialoogmodel en de Archiefwet of meld je aan voor ons interactieve webinar, waarin we de werking en voordelen van het model uitgebreid bespreken. Tijdens deze webinar krijg je praktische inzichten, praktijkvoorbeelden en kun je vragen stellen. Schrijf je hieronder in voor deze webinar of bekijk onze webinarkalender. Wacht niet langer en zet de stap naar een efficiënter informatiebeheer! 

Meld je aan voor de webinar Informatie op orde met het Doxis Dialoogmodel

Donderdag 30 januari
11:00 tot 12:00 uur

Naam(Vereist)